SHOPPINGFERIE I SPANIA

Skal du på ferie til Spania og planlegger også litt shopping? Spania har et stort utvalg på klær og sko og du vil blant annet finne de kjente kjedene Hennes & Mauritz, Zara og Mango (de to sistnevnte som er spanske butikkjeder). Du finner også Spanias hotteste skomerker som du kan få til en bedre pris enn i Norge. På de spanske markedene finner du det meste og de har litt til enhver smak; fra merkevarer til utradisjonelle bruktvarer. Reisetips; hvordan leie bolig, praktiske tips om betaling med kort, legge igjen tips i barer/restauranter og hvor du gjør en billig handel i Spania.



SPANSKE MARKEDER

Et kjært barn har mange navn og det har også det spanske markedet. Det kalles for mercadillo, rastro, bazar, eller feria og installeres på en “plaza” (torg) for et kort tidsrom.Når det differensieres mellom “mercadillo” og “rastro” er det fordi “rastro” betegnes som et marked med brukte gjenstander; møbler, bøker, plater, frimerker, etc mens “mercadillo”selger nye varer.
I den vanskelige økonomiske krisen har markedene i noen provinser hatt sine besøksrekorder. Bra, fint og billig (“bueno, bonito y barato”) er slagordet til de lokale markedene som lever i sitt beste velgående. Og de tiltrekker turistene med god grunn, ikke bare på grunn av et stort vareutvalg men også en stemning som det er verdt å få med seg. Tradisjonen begynte med salg av utradisjonelle artikler som en ikke kunne finne i de vanlige butikkene, som for eksempel samleobjekt, gamle artikler, og andre sjeldne objekt. Det finnes fortsatt gater og plazaer som følger tradisjonen, og samler på artikler av en viss kategori.

Her er en oversikt over gater i Madrid med “rastro” av en spesiell kategori:

• “La plaza del General Vara del Rey”, har et stort utvalg av brukte klær.
• “La Plaza de Cascorro” er spesialisert i slag av underground klær og tilbehør.
• “La calle de Rodas” y “la plazas del General Vara del Rey”: salg av bilder og blad, og hvor man kan observere unger som bytter blader seg i mellom.
• “La calle del Carnero” salg av gamle bøker enten til den som samler eller til den som kommer over noe av interesse. Midlertidige salgsboder av bøker kan man også finne på plazaen (torget) “Campillo del mundo nuevo”.


Vanligvis har markedene et variert tilbud: frukt, grønnsaker, klær, gardin-stoff, ting til huset, planter, leketøy, pyntegjenstander men også akvarium og fisker for å nevne noe. Hver selger må be kommunen om tillatelse og betale en avgift for å få tildelt en salgsbod.
De spanske markedene har en helt spesiell stemning som absolutt er verdt et besøk. Du finner dem med å spørre de lokale etter “mercadillo”eller “rastro” eller om du kontakter det lokale turistkontoret. Kontaktinformasjonen til de ulike turistkontorene vil du finne på dette nettstedet (www.tourspain.no)

Er du glad i oppdage det lokale miljøet i bygda? Hva med en dag på et frukt marked hvor du finner de beste råvarene til den beste prisen. Som regel vil du også oppdage frukter som ikke overlever i det norske klimaet. De spanske tomatene er utrolig smakfulle og en god forrett som spanjolene ofte bruker er; tomater oppskåret i skiver, en hvitløk hakket i små biter som blandes med olje, vinagrette og salt som deretter helles over tomatene. Man kan også strø over litt oregano og pynte med svarte oliven.
Noen av markedene i Spania:

Costa del Sol:
På det lokale loppemarkedet i Fuengirola (byens feria plass) finner du orginale ting til en billig penge.
Hver tirsdag: marked med mat, skotøy, klær og smykker
Lørdagsmarkedet: Alle slags lopper.
Costa Blanca:
Frukt og grønt markeder: Callosa d'en Sarriá, Monforte del Cid og Aspe.
Kanariøyene:
Hver søndag: marked i Terro
Hver tirsdag: i Arguinenguin.
Mallorca:
Hver torsdag i Inca
Hver lørdag: på Las Avenidas i Palma

Noen tips for Spania-ferien

Bra informasjon på nettet om Spania:

Der er mange nettsider om Spania, men jeg vil anbefale en titt innom dette nettstedet som er veldig oversiktelig og bra med nyttig informasjon før din reise til Spania.
Kilde: http://www.spain.info


Leie hus i Spania:

Har du lyst til å ta med familien på en mer økonomisk ferie kan det å leie et hus i Spania være et alternativ til hotell. På nettsiden Feriebolig-spania.no kan du velge blant rekkehus, leiligheter og villaer på fastlandet og de spanske øyer. Du blir gjennom denne nettsiden satt i direkte kontakt med eier av de ulike typer boliger.

Hva er billig?
Hvis man vil ha en billig ferie men vil prøve de lokale rettene er det lurt å søke seg ut av av turistmagnetene og lete etter de lokale barene hvor man ser flest spanjoler. Man kan finne valgfrie menyer til 6-7 euro (salat, hovedrett og dessert eller kaffi).

Betaling med kort:

Som regel vil barene/restaurantene ha et klistermerke på døren som indikerer at de akspeterer betaling med kort. De vil både i butikkene og i barene som regel spør om legitimasjon i tillegg til minibankkortet siden de spanske bankkortene ikke har bilde. Man må da gjøre oppmerksom på at det finnes et bilde på baksiden av kortet eller vise annen legitimasjon i tilegg.

Tips i barer/restauranter:

Det er ikke noe krav om å legge igjen tips, men en spanjol legger ofte igjen noen euro ved større måltider hvis de er fornøyd med mat og service.
I noen butikker /restauranter kan du bli spurt om du vil ha regningen i euro eller i kroner. Det beste er å si euro, slik at du slipper en omregning som gir deg dårligere valutakurs.


Om forfatteren


Artikkel Nettverk:
WebArtikler.com

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar